Rouwbegeleiding

Ons hart en ons brein hebben tijd nodig bij verlies en verandering. Hoelang en wat iemand nodig heeft is voor ieder mens verschillend. 

Als iemand overlijdt schieten we onbewust in een overlevingsstand, zeker als de dood zeer onverwacht komt. Het is een proces waar we, in ieder geval de eerste periode, geen invloed op hebben – zowel fysiek als emotioneel. 

Bij een traumatisch verlies kan het ‘normale’ rouwproces blokkeren, ook daarop hebben we geen invloed. Dit kan ieder mens op enig moment overkomen. Gelukkig wordt begeleiding in rouw steeds meer geadviseerd en ingezet. 

Deskundig advies is van belang en helende waarde wanneer de aarde onder je voeten vandaan is geklapt en je jezelf blijft verliezen in verdriet en/of boosheid en zéker als je helemaal niets meer voelt.

“Ik gun ieder mens kennis over trauma en de moed het tijdig te signaleren zodat een hoop extra leed bespaard kan blijven.”

“Nee hoor dat heb ik niet nodig” of “Met mij gaat het goed”, zijn herkenbare uitspraken en dat kan natuurlijk ook echt zo zijn. Het kan ook een onbewuste overlevingsvalkuil zijn. Jij bent misschien prima in staat het bewust te relativeren allemaal, maar is dat op onbewust en lijflijk niveau ook het geval?

Weet dat het nooit te laat is om rouw de aandacht te geven die het nodig heeft. Soms is het zo, om wat voor reden dan ook, dat er geen ruimte is geweest voor rouw of verlies. Soms duurt het zelfs generaties.

“Een rouwproces behoeft geen anti depressiva maar aandacht, ruimte en tijd.”

Voor wie: Nabestaanden
Medewerkers in de uitvaartzorg
Tijdsduur: 1 tot 2 uur
Trajectduur: Afhankelijk per situatie

Neem contact op voor meer informatie.