Kennis en trainingen voor de uitvaartzorg

Als je het aan mij vraagt hoort dit cruciale beroep, zoals het nu erkend wordt tijdens de Corona crisis, niet alleen als onderdeel van De Zorg maar zijn de medewerkers veelal ook hulpverleners. Na de dood wordt er niet meer zo over gesproken want bij hulpverlenen gaat over iemands leven redden, daarna komen wij.

Over het algemeen heeft men geen idee wat deze beroepsgroep emotioneel allemaal te verstouwen krijgt en wat voor handelingen men doet. Natuurlijk zijn er ook in dit vak verschillende disciplines, zeker in de grotere organisaties. Daartegenover staat dat bij de kleinere onderneming men vaak alles doet; van het begin tot en met het cremeren of begrafen.

Opvallend is ook, dat er, naast de NAVU (een opleiding om geregistreerd uitvaartverzorger te worden) geen enkele professionele opleiding of back-up is in dit vak. Dit beroep wordt doorgegeven: men leidt elkaar op, zowel bij de kleine ondernemingen als bij de grote organisaties. 

Over het algemeen gaat dit opvallend goed. Zo ook vangen collega’s elkaar bij heftige situaties op. 

Het wordt tijd dat de uitvaartzorg eindelijk de erkenning krijgt die ze verdient.

Ik heb van Coöperatie DELA de mogelijkheid gekregen om de behoefte aan kennis en steun te peilen de afgelopen jaren bij verschillende disciplines. Tijdens het luisteren naar de vele indrukwekkende verhalen bleek dat deze erkenning en aandacht veel losmaakte en bijna iedereen was ongelooflijk leergierig. In alle persoonlijke interviews of begeleiding is dankbaarheid van de nabestaanden de grote drijfveer voor deze beroepskeuze.

Inmiddels is er een basis kennistraining voor de uitvaartzorg, zijn er regelmatig teamsessies en is er individuele begeleiding. Met dank aan Coöperatie DELA voor het open staan om medewerkers professioneel op te leiden en een gezonder leefklimaat te creëren. 

Kennistraining traumatisch verlies

Inhoud:Wanneer spreken we van trauma?
Traumatisch overlijden
Overlevingsmechanismen
Voor wie:De uitvaartzorg
Tijdsduur:4 tot 5 uur
Groepsgrootte:5 tot 20 personen (afhankelijk van het COVID-19 beleid)
Kosten€550,- excl. btw.

Teamgesprekken “Delen is helen en gezond”

Het afgelopen jaar is er ook in ons beroep veel gebeurd. Er was een explosie van gemoederen, van enorme teamgeest, van frustratie en niet in de minste gevallen van angst. Met name de afstand naar nabestaanden maar ook onderling wordt als het ingewikkeldst ervaren. Daarnaast is er veel verwarring over het gedrag van nabestaanden en het beleid richting De Uitvaartzorg.

Weer is even “bij elkaar komen”, elkaar zien, spreken en naar elkaar luisteren wat leeft wordt als verbindend en prettig ervaren. Uitleg over menselijk gedrag geeft inzicht.

Voor wie:De uitvaartzorg
Tijdsduur:3 tot 4 uur
Groepsgrootte:5 tot 20 personen (afhankelijk van het COVID-19 beleid)
Kosten€500,- excl. btw.

Individueel gesprek

Voor wie:Nabestaanden / Medewerkers in de uitvaartzorg
Locatie:Oirschot / op locatie / telefonisch
Tijdsduur:1 tot 2 uur
Kosten€75,- per uur excl. btw.

Neem contact op voor meer informatie.