Spreken bij afscheid

Vanuit een lang verleden heb ik veel gepresenteerd op evenementen dus ook dit puzzelstukje paste toen ik in de wereld van afscheid nemen kwam.

Spreken bij afscheid gaat over dichtbij mogen komen in een hele kwetsbare periode.

Het gaat over ontmoeten, contact maken, veiligheid, vertrouwen, luisteren, kijken, samenwerken, creëren en zingeving. Het gaat natuurlijk vooral over het leven met alles wat daarbij hoorde maar ook over afscheid nemen.

Voor mij een intuïtief proces waarbij ik mijn ervaring, kennis en bovenal mijn hart volg. Het afscheid is essentieel belangrijk voor het proces dat volgt.  

Het gaat ook letterlijk over werk uit handen nemen zoals bijvoorbeeld het verzorgen van beeld en geluid, het maken van een draaiboek. Hulp bij het schrijven en spreken op een moment dat dit juist voor velen heel ingewikkeld is. 

Je hebt bijvoorbeeld een pastoor die deze taak uitvoert en vaak een steunpilaar kan zijn. Tegenwoordig wordt er ook veel gebruik gemaakt van modernere sprekers die vaak ook hiervoor zijn opgeleid. Deze worden ook wel woorddienstbegeleider of ritueelbegeleider genoemd. Ik houd het op spreekster bij afscheid.